Rohmula

Tif Tarkko virtuaalihevonen

Picture
© A.Sa
Nimi Tif Tarkko, "Tarkko", VH11-018-0452
Rotu suomenhevonen
Sukupuoli ori
Väri musta
Säkäkorkeus 157 cm
Syntynyt 10.07.2010, ikä
Kasvattaja VT Tif
Omistaja Miivi VRL-10336
Painotus yleisratsastus
Koulutus ko heA, re 90 cm

Täyttänyt 3 vuotta 10.10.2010
Tif Tarkko eli tutummin pelkkä Tarkko on ori täynnä luonnetta, isolla L:llällä! Kuka tahansa orihan ei vedä vertoja tälle vinhalle oripojalle, saatikaan tämän oripojan liikeille. Kaikenkaikkiaan Tarkko on perinteinen ori, tulinen omalla tavallaan, suurikokoinen ja pää täynnä ideoita. Kaikki ideat ovatkin kehiteltyjä täysin hoitajien virkistämiseen. Ei ole epätavallista että Tarkko talloisi jonkun avuttoman varpaat tai että se littaisi tämän päin seinää tai näykkäisi takamuksesta tämän puhdistaessa kavioita.

Hoitaessa Tarkko on kirjaimellisesti oikea ipana. Koko ajan pahanteossa ja silti niin "viattoman" näköinen. Tarkon seurassa kannattaa pitää kypärä päässä. Ei Tarkko mikään ihmissyöjä ole ei, mutta komeampaa komeampi ori. Sanaan ori sisältyy jo itsessään monen monta mielipidettä. Tämä ori onkin vallan samanlainen kuin kuusivuotiaan lapsen kuvaus orista. Eli äksy ja voimakas, upea, mutta silti niin hankala. Sellainen on Tarkko, ainakin hoitaessa. Kaviot Tarkko nostaa, mutta se onkin eri juttu pitääkö se jalkaa ylhäällä. Mistään tilanteesta ei Terkon kanssa selviä ilman neuvotteluja. Satulaa laitattaessa ori näyttää komeaa hammasriviään ja näyttää järin pelottavalta, mutta ei se silti mitään tee. Eihän se nyt sentään, kunhan vaan leikillään uhittelee ja esittää. Toisinaan ori on oikea sylivauva. Se tuntee suurta päätään syliin ja puhaltelee naamalle lämmintä ilmaa. Se tuo mieleen pienen varsan. Ja sellainenhan Tarkko on. Hevonen joka ei ikinä kasva aikuiseksi, vaan elää jatkuvaa uhmaikää.

Ratsastettaessa Tarkko on välillä vikuri ja kovasuinen. Siksi Tarkolla ratsastaa vain kokenut ratsastaja. Ori on kyllä erittäin osaava ja kun sen saa ratsastettua kunnolla läpi niin hän on myös äärimmäisen herkkä ja rehellinen työntekijä. Mutta tähän tulokseen ei helposti, ainakaan ilmaiseksi päästä. Ori on hyvä opettaja ja se vaatii erittäin paljon. Avut on oltava just eikä melkein, niin kaikki toimii.
Kouluratsastuksessa Tarkko on osaava ja lennokas. Lisäykset ovat tämän pojan bravuri! Siitä ori yleensä kerääkin pisteet kotiin. Tarkon kanssa on helppo suorittaa ratoja koska ori on nopea kääntymään ja rauhallinen tekemään hyvät tiet. Ori on myös herkkä, joskin välillä se kuskaa ratsastajiaan ihan 6/0. Hyvinä päivinään kaikki kuitenkin sujuu ja Tarkon kanssa on tällöin miellyttävä mennä.
Esteillä Tarkko kuumuu ja muuttuu järin väkivahvaksi. Silloin ratsastajalta vaaditaan käsivoimia ja osaavuutta. Tarkko on silti hyvä, kunhan sen saa hallintaan. Ori suorittaa ratoja mielellään ja tekee huolellisia suorituksia. Terkolla on hyvä hyppytekniikka ja sen kanssa on helppo löytää sopiva hyppykohta. Tarkko osaa myös itse laskea askeliaan ettei joutuisi liian lähelle tai kauan esteestä.

Maastossa Tarkko on ohjus. Se rakastaa pitkiä vaelluksia ja nauttii kahlaamisesta ja uimisesta. Tarkon kanssa on aina mielenkiintoista, ei ikinä tylsää. Se kiidättää ratsastajiaan pitkin sänkipeltoa, talvisin kiidättää pitkin järven jäätä niin että lumi pöllyy. Se syöksyy maastoesteillä niin että tuuli vinkuu korvissa. Mutta kaikissahan on kääntöpuoli?!

Kuljetustilanteissa Tarkko on välillä hankala. Monta ihmistä saa olla laittamassa sitä ensin traikkuun ja kun ori siellä pitkien ponnistelujen jälkeen on, alkaa potkiminen ja kuopiminen. Tämä kuitenkin loppuu kun päästään tallitieltä pois, mutta se alkaa taas kun poika närkästyy matkan tekoon. Suurimmaksi osaksi poika kuitenkin matkustaa moitteitta. Kopista pois tulo onkin seuraava murheen kryyni. Tarkko on silloin melko riehakas poika ja häntä saa tyynnytellä useampaan otteeseen. Heti kun poika on maankamaralla, se muuttuu. Se muuttuu oriksi, joka tanssahtelee taluttaessa, mutta ei silti juokse mihinkään suuntaan niinkuin on tavallista. Nyt se vain näyttää kuinka komea ja hieno se on ja tottelee tällöin hoitajiaan varsin hyvin.

Tarhassa Tarkko on aina yksin. Seurassa Tarkko pomottaa muita ja pyrkii aina kingin asemaan. Siispä poika ulkoilee yksin, omassa tarhassaan. Tarkko pysyy melko hyvin aitojen sisäpuolella, mutta välillä se saattaa singahtaa aitojen läpi. Näin ei kuitenkaan käy usein. Normaalisti Tarkko vain pelleilee omiaan ja muulloin seisoskelee rauhassa.

Kisoissa Tarkko on edustava ja ihme kyllä erittäin rauhallinen ja säyseä. Ori näyttää parastaan ja on radalla herkkä ja yrittäväinen. Välillä oria vähän jännittää, mutta suurimmaksi osaksi poika pysyy rentona.

Kirjoittanut Annu
i. Hiprakan Jesper
sph, ruunikko, 147 cm
-
ii. VIR MVA Ch Lakean Joonatan
sh, rautias, 149 cm
SLA-II
iii. Muistojäljen Joosua
sh, vaaleanrautias, 155 cm
SLA-II, YLA1, ERJ-II, KRJ-IV
iie. Ch NRD Jessika
sph, tummanrautias, 144 cm
YLA1, KTK-III, SLA-I
ie. Haavelaakson Helmeilevä
sph, punarautias, 146 cm
-
iei. VIR MVA Ch Nerian Eemil
sph, voikko, 147 cm
KTK-I, KRJ-I, VVJ-I, YLA1
iee. Oljenkorren Morrena
sh, punarautias, 155 cm
-
e. ILO Virina
sh, rautias, 155 cm
-
ei. ILO Viikari
sh, musta, 153 cm
YLA2, SLA-I, KTK-III
eii. VIR MVA Ch Huvikumpulan Viljami
sh, ruunikko, 156 cm
KTK-II, KRJ-III
eie. Ch Ilotar KIR
sh, rautias, 149 cm
KTK-III, YLA2
ee. Rusinan Pipariina
sh, punarautias, 157 cm
ERJ-I
eei. Kimovaaran Ruisnyrkki
sh, tummanpunarautias, 160 cm
-
eee. ADE Tanssia Sateessa
sh, rautias, 154 cm
-
Tarkolla on suvussaan jos jonkinlaisia hevosia. Jo orin isä, Hiprakan Jesper on ruunikko, joka taas on Tarkolle mustan värin sallinut. 49 alaista sijoitusta tältä pienhevoskoon orilta löytyy, sekä toinenkin jälkeläinen, joka on Tarkon täyssisar. Villeissäkin on aka Jesper sijoittunut yhdeksikön verran. Tavallisia rautiaita löytyy suvusta näyttelyissä palkittuina toisesta polvesta orin nimeltä Lakean Joonatan muodossa. Tältä orilta löytyy VIR MVA Ch:n lisäksi toinen palkinto suomenhevosten laatuarvostelusta. Viisi kahtena eri vuonna syntynyttä jälkeläistä orilta löytyy, joista aikaisin on syntynyt vuonna 2009. Vaaleampaa rautiaan sävyä edustaa hienosti palkittu Muistojäljen Joosua, jolta siis löytyvät YLA1 ja SLA-II että myös ERJ-II ja KRJ-IV. Kaksisataa kertaa "Joosua" on lisäksi startannut, ja sijoituksia löytyy jonkin verran, jälkeläisiä taas yhdeksän. Paljon tummempaa rautiaan värisävyä taas Tarkon suvussa edustaa NRD Jessika, joka on Ch:n lisäksi kantakirjattu - kolmannelle palkinnolle. Kahtasataa starttia tällä tammalla ei ole, mutta hieno määrä kumminkin, ja jälkeläisetkin ovat upeita. Tarkon toisen polven ensimmäinen punaraudikko - ja tamma - on Haavelaakson Helmeilevä, Vaapun Haavelaaksossa kasvattama kouluratsu, kouluratsastuksessa yleisesti 29 kertaa sijoittunut. Jälkeläisen mallisia tammalla on viitisen kappaletta. Nerian Eemil, upea voikko pienhevonen, on Tarkolla kolmannessa polvessa. Kaikista laatuarvosteluista, joihin se on osallistunut, on se saanut ensimmäisen palkinnon, niin kantakirjassa kuin valjakkoajossakin. Koulupainotteinen Oljenkorren Morrena on jo vuonna 2006 edesmennyt niin kilpailu-kuin siitoskäytössäkin toiminut tamma. Jonkin verran mainittavaakin tästä löytyy: kuten se, että se on jälkeensä jättänyt kahdeksan hevosta.

Kilpailut

Ras- & könstyp 9/10 p.
HHB (huvud, hals, bål) 9/10 p.
Extremiteter 8/10 p.
Rörelsemekanik, skritt 8/10 p.
Rörelsemekanik, trav 7/10 p.

Diplom ~ 41/50 p.
Domare: Pomsie, SISF´s Bedömningsstation

KRJ:n sijoituksia 6 ja voittoja 1
04.03.2011, KRJ, Acantha Farm, heB, 8/100
18.03.2011, KRJ, Cecam, heC, 4/40
14.03.2011, KRJ, Derby, heB, 5/44
04.04.2011, KRJ, Lilygreen, heB, 6/40
15.04.2011, KRJ, Crash Ponies, heB, 7/50
27.04.2011, KRJ, Huoleton, heB, 1/60

ERJ:n sijoituksia 1 ja voittoja 0
04.03.2011, ERJ, Crash, 50 cm, 5/30

VSHK:n sijoituksia 10 ja voittoja 2
22.01.2011, VSHK, Huvitus, heB, 1/67
23.01.2011, VSHK, Huvitus, vaB, 5/69
24.01.2011, VSHK, Huvitus, vaB, 6/69
25.01.2011, VSHK, Huvitus, heC, 6/59
16.02.2011, VSHK, Kosto, heB, 3/30
17.02.2011, VSHK, Valkeneva, heB, 5/30
17.02.2011, VSHK, Kosto, heB, 2/30
17.02.2011, VSHK, Kosto, heB, 1/30
21.02.2011, VSHK, Kosto, heB, 3/30
25.02.2011, VSHK, Hiprakka, heA, 4/30
26.02.2011, VSHK, Hiprakka, heB, 2/30
26.02.2011, VSHK, Hiprakka, heB, 4/30

Villejä sijoituksia 1 ja voittoja 0
23.02.2011, Whitehall, heA, 2/15

Päiväkirja

27.1.2011
Käytiin Tarkon kanssa Huvituksessa viisipäiväisissä kouluratsastuskisoissa. Vasta viimeinen päivä, eilinen, oli pojalle rankkaa. Muuten ori sijoittui neljä kertaa! Yksi sijoitus siis yhdelle päivälle. Hyvä saavutus kilpauraansa vasta aloittelevalta orilta.

22.2.2011
Taas on tullut sijoituttua Tarkolla kilpailuissa. Koston Suomenhevosissa kävimme koulua vääntämässä, ja kolmena päivänä tuli sijoitus helposta B:stä. Nyt oripojalla on tilillään kahdeksan sijoitusta. Enää vain pari sijoitusta, niin tulee kymmenen rajapyykki täytettyä. Pikkuhiljaa on vastassa ehkä jopa SLA.

24.2.2011 Laura M. valmensi kouluratsastuksessa
Olit jo maneesissa verryttelemässä Tarkkoa kun saavuin paikalle. Huomasin heti että kyseessä on oman arvonsa tunteva ori jonka suu ei ole ehkä herkimmästä päästä. Aloin heti neuvomaan miten saat orin rennommaksi ja kulkemaan siististi. Käskin pidentää hieman ohjaa ja ratsastamaan istunnalla, ei kädellä. Tarkko alkoi hiljalleen rentoutua kun ravailit sillä ympäri maneesia. Kun ori oli rennossa peräänannossa siirryttiin keskihalkaisijalle josta väistettiin uralle, en tahtonut suoraa väistöä vaan että sama rentous säilyisi ja etenisitte. Tarkko otti hyvin muutamia ristiaskeleita mutta se selvästi odotti kovaa kättä tulevaksi takaisin jossain vaiheessa. Muutaman toiston jälkeen ori alkoi väistää enemmän ja tämä sujuikin ihan kelvollisesti. Käskin vaihtaa suuntaa ja ottamaan muutaman väistön kokeeksi siihenkin suuntaan. Tarkko oli nyt rentona ja halukas työskentelemään joten väistöt sujui ilman kummempia ongelmia. En vaatinut teiltä mitään vaativampaa mutta kotiin teille ehdottomasti treeniksi että ratsastajalle pehmeämpi ja rauhallisempi käsi niin hevonenkin toimii!